marți, 3 ianuarie 2012

Arta populara romaneasca


Arta populara romaneasca

                  Articol publicat in Revista Hobby-Handmade

Inca din vremi indepartate oamenii au cautat in permanenta o forma de exprimare a detaliilor acestei lumi. In pesterile rupestre s-au gasit foarte multe semne si desene in care erau reprezentate scene, animale sau obiecte care le influientau viata si imaginatia. La fel si stramosii nostri ne-au transmis peste vecuri motive din viata de zi cu zi care impodobeau casele, hainele, stergarele, covoarele.

Astfel ei au combinat culorile si formele si au dat viata costumelor populare precum si cusaturilor artizanale; modele ca: bradutul, casa, scara, soare, luna, sarpele, roata, etc… se gaseau pe toate obiectele care ii inconjurau.

Conform cercetarilor istorice, in Cetatea Sucevei s-au descoperit fragmente de broderii din sec al XVI-lea.  Originea lor nu poate fi spusa de istorie cu exactitate, de exemplu Herodot amintea de subele impodobite ale tracilor. Deasemenea, pe numeroase monumente ce ii infatiseaza pe stramosii nostri imbracati in camasi barbatesti care au aceeasi forma ca a celor de azi.


In mod sigur asupra cusaturilor noastre traditionale si-au pus amprenta  si diferitele perioade prin care a trecut poporul roman: ocupatia otomana, epoca bizantina, navalirile otomane, etc.
La baza poporului nostru stau traditiile, obiceiurile si cultura, fara de care n-am mai exista noi ca romani. In ultimii ani am cam lasat praful sa se astearna peste frumoasele noastre traditiile si astfel am saracit sufleteste. De curand am auzit intr-o stire ca in unele sate s-a revenit la portul costumului popular, mai ales in zile de sarbatoare.

Acesta este poporul roman despre care eu am invatat la scoala, un popor care isi respecta portul, trecutul si mai ales tara.


Depinde de noi, de fiecare in parte, daca ducem sau nu traditiile mai departe. Eu asta imi doresc sa fac, sa pornesc de la lucrusoare cusute si sa ajung sa cos costumele populare mie si familiei mele; macar atat. Cu totii putem contribui la pastrarea traditiilor si a portului nostru traditional.


2 comentarii:

  1. Felicitari pentru blog!La cat mai multe articole!Imi place ideea ta si o sa-l citesc cu mare drag pentru ca si eu iubesc obiceiurile si portul popular!
    LA MULTI ANI!

    RăspundețiȘtergere
  2. Va multumesc din suflet, inca nu e gata, mai mult de lucru la el, nu sunt prea priceputa calculator, dar incet, incet sper sa reusesc sa fac ce imi doresc.
    a mai astept cu drag.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...