duminică, 14 ianuarie 2018

Pâine cu maia - reţeta

Am promis că revin cu rețeta pânicii cu maia.




Rețeta este așa cum am primit-o...eu nu pun sare...pun semințe de care îmi vine la moment. Un secret, atunci când o pun la cuptor pun jos o farfurie de tabla plina cu apa...așa iese cu o coajă moale pe care o pot mânca copiii.

1. Se ia din maiaua veche 2 lg și se pun în borcan curat. Se adaugă apă călduță până la un deget peste maia. Se pune făină de secară până la o consistență mai groasă, dacă se păstreză mai mult timp. Se pune direct în frigider.

2. Se amestecă restul de maia cu o cană apă caldă și făină integrală până  se poate amesteca ușor cu lingura. Se lasă la cald, acoperit, amestecul.

3. Se adaugă o cană apă caldă și făină până la consistența finală de aluat. Se framântă și se lasă la cald acoperit.

4. Se pune în tăvi și se lasă la cald, acoperit.

5. Se coace.

Este singura rețetă încercată de mine...mi s-a spus că este cea mai simplă. pe viitor vreau să mai încerc și alte variante...acum mă mulțumesc cu asta. 

5 comentarii:

  1. Ce minunat lucru este sa faci painea in casa!
    La multi ani, Ramona! Sa aveti un an binecuvantat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, sa stii ca este, iar un mare avantaj...mancam paine putina, ceea ce este super. La multi ani cu multe realizari, Luiza

      Ștergere
  2. Ce biiiine arata paine, Ramona :) De cand zic sa fac si eu paine cu maia si tot aman momentul, postarea ta parca imi da un impuls si mai mare. Imbratisari si multumim pentru reteta, ce e natural si facut in casa e intotdeauna bine-venit.

    RăspundețiȘtergere
  3. E suuuper ca faci paine cu maia:) Si eu fac, dar in general repet cu mici abateri reteta simpla de la Codruta 1:2:3 (200g maia, 400apa,600faina). Am fost si la un curs de facut paine cu maia, doamna facea aluatul mai dens, avea alta proportie,, 1:2:4 (aproape) si maiaua la fel o facea f densa, pentru ca statea in punctul maxim de crestere mai mult. Painea pe care am facut-o la curs cu maiaua ei a crescut cat fat frumos intr-adevar. Ce mi s-a parut mie tare a fost ca toate painile ei ieseau perfecte, ca cele cu drojdie, pe cand eu am si multe crapate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu mai am mult de experimentat sa ajung la consistenta buna...dar nu ne lasa, nu? Iti multumesc de vizita...numai bine.

      Ștergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...